Flaskposten

33-åring

Fantastiskt! Efter 33 år har avsändaren till min vrakade flaskpost hittats. Det var den 14 juli 1986, på Frankrikes nationaldag, som flaskposten släpptes i havet. Under hösten 2014 när jag gick och vrakade efter stränderna mot Råö kom jag till Vikaholm. En liten strand med fin sand, som var min barndoms badstrand. Det hade blåst mycket den hösten och tången låg som i snödrivor. Nästan allt som flutit in i viken var gömt i tången. Jag såg något litet blekt rött sticka upp ur en tångdriva och såg att det var en flaskhals. Lite spännande är det alltid att lyfta upp en flaska , det kan ju vara en flaskpost. Flaskan var en bullig italiensk vinflaska, en riktig matrona, och minsann var det inte en lapp i flaskan, en flaskpost! Man kunde skönja en text på lappen men den var mycket tunn. Den kniviga frågan blev om jag skulle kunna få ur lappen utan att  slå sönder flaskan. Flaskhalsen var för smal för att få tag i lappen, och om jag slog sönder den, kanske jag ändå inte skulle kunna tyda texten. Det bästa var att behålla den hel som ett prydnadsföremål och jag ställde den bland min samling av gamla flaskor. Där hade den nog stått fortfarande om inte Vrakat.se gjort att jag blivit intresserad att plocka fram gamla strandfynd.

Kanske kunde man göra ett försök att tyda texten och ta hjälp av unga ögon. Mitt barnbarn Anton och jag blev Sherlock Holmes och Watson med förstoringsglas och allt, även pipor. Vi snurrade på flaskan för att få lappen att ligga så att delar av texten kunde synas. Vi snurrade och snurrade och detta var vad vi kunde få fram:

Malö (danskt ö) – Sverige 14/7/86, ss mot Danmark, Arne Wohcort?????( W enda säkra), Sönder??, DK 6720 FANÖ.

Stackars Sherlock som på sin tid inte hade internet. För oss blev det enkelt med danska Hitta. Det fanns en tömrermester på Fanö, Arne Wohlert och som bodde i Sönderho. Fanö är en ö utanför Esbjerg på sydvästra Jylland. Till och med mailadress fanns där. Min käre Watson, nu har vi funnit flaskpostens avsändare. Jag skickade detta mail till honom:

Hej Arne!
Jag bor på den svenska västkusten i Onsala. För 5 år sedan hittade jag en flaskpost när jag gick utefter vår kust. I vår skärgård är den största ön Malö. Jag tyckte flaskan var så fin att jag ville inte slå sönder den. Det gick inte att, vid den tidpunkten, tyda vad som stod på lappen inne i flaskan.  Flaskan glömdes bort men kom fram för ett tag sedan. Jag har nu kunnat tyda följande:
Malö-Sverige 14/7/86
ss mot Danmark
Arne Wohcort kan också tydas till Wohlert
Sönderho
DK 6720 Fanö

Svaret kom efter två veckor.

Hej
det er rigtig sjovt. vil gerne fortælle lidt mere om vores tur. Vi ser i Mor Danmarks logbog i løbet af juli måned og vender tilbage.
god sommer
Arne Wohlert

 

Vilken härlig känsla att hitta avsändaren efter 33 år. Som ni förstår avslutar jag med

FORTSÄTTNING FÖLJER!

Länk till Plastlinornas offer

 

https://www.vrakat.se/2019/plastlinornas-offer/