Tre ton plastskräp

TILL SENASTE INLÄGG ”VRAKFEST”

Vrakfest

 

Nu har sommaren passerat och vi vrakare har varit ute i vår vackra skärgård och tagit hand om ännu mera plastskräp. Det kändes viktigt att följa upp projektet nu när vi hållit på i cirka 5 månader. I början av året var vi tre aktiva i projektet och vi hade ett stort uppdrag framför oss, att städa 3,5 mil kuststräcka inom Hållsundsudde-Sönnerbergens naturreservat. Vi trodde stenhårt på vår idé att man ”adopterade” en bit av kuststräckan och städade den kontinuerligt. Som tur var delade många vår idé och tom TV 4 gjorde ett reportage om städmetodiken.

Det är med stor glädje och stolthet jag kan konstatera att alla kuststräckor är ”adopterade” med något få undantag där det är riktigt besvärligt att ta sig fram. Vi kommer att städa dessa sträckor också under hösten. Glädjande är  att fotbollstjejer från Onsala BK  F06  också kommer att adoptera en bit kust i anslutning till Innebandykillarna P06´s kuststräcka. Det är väldigt tillfredställande att alla åldrar har engagerat sig i projektet och vi är minst 80 aktiva som deltar på olika sätt i strandstädningen.

Vrakat.se har hittills städat bort 2800 kg plastskräp och det finns säkert 500 kg ytterligare plastskräp i våra depåer som kommer att hämtas i september.  Kungsbacka Kommun  har hämtat 600 kg på land och Länsstyrelsen i Halland genom Magnus Eriksson Fältvaktmästaren AB har hämtat 2,2 ton främst på öarna. Vi har också ett antal säckar med hårdplast som Sjöräddningssällskapet skall bygga optimister av.  Jag tycker faktiskt det är en riktigt gedigen prestation av både gammal och ung. Det visar också att det inte behöver vara så svårt att göra en insats som märks. Det känns underbart att vi kunnat rädda vår havsmiljö från denna potentiella microplast.

Det största tack till alla ni som deltagit och,  som jag hoppas, kommer att  fortsätta städa era adoptivstränder på Onsala´s vackra kust mot väster.

Vi ser framemot en höstträff där vi alla kan samlas och ha trevligt och utbyta erfarenheter. Det blir i oktober och det kommer ett mail om datum när lokalen är bokad.

En litet axplock av vårt uppsamlade plastskräp där en stor andel utgörs av linor, lintrassel, trålrester och trossar. Trossarna är mycket tunga och besvärliga att hantera.

Ett nystädat och rentvättat kustband på Stensholmarna

 

Andra positiva händelser

Under Västerhavsveckan i början av augusti var Vrakat.se med och pratade plastskräp med besökarna i Nordstan. Det var spännande, det verkade som några kom direkt från ljugarbänken medan andra var mycket seriösa i sitt intresse. Man kan också konstatera att det finns ”nya” göteborgare som aldrig varit vid havet! Det kändes som en givande eftermiddag och vi fick en ny följare av bloggen.

Det är också mycket positivt att Ren kust, nu kommer att hjälpa oss med kostnaderna för driften av strandstädningsprojektet Vrakat.se. Det är mycket tillfredställande att inte längre behöva betala för att projektleda Vrakat.se.

Släkten Franséhn städar på Mönster 

Släkten Franséhn, denna gången 20 aktiva vrakare i åldrarna från 4 år till 77 år som alla var pigga och alerta. Vi tog oss an Stora Skedevik, som är den viken på Sönnerbergen där det flyter in mest skräp. Eftersom det inte varit några kraftiga stormar i år var det relativt lite med plastskräp. Varje liten plastlina är även den viktig att plocka upp.

Vi byggde även en uppsamlingsdepå som designades av släktens arkitekt, Josef Wideström. Han valde en luftig skapelse där ljuset kan flöda in från alla håll och där det inte går att missa depåns syfte, att lagra plastskräp. Lägg märke till hur den blå strävan harmonierar med havet i bakgrunden!

Att utföra ett viktigt arbete, sedan bada i kristallklart vatten och därefter äta medhavd picnic, kan en släktträff bli bättre?

Aslutningsvis måste jag berätta om paret som pratade med oss när vi städade där på Mönster. De berättade att de hade varit på Malö, vår största ö i skärgården, och de talade om att det var så konstigt, att det inte fanns någon plast på stränderna där. Det kändes väldigt bra i kroppen när vårt arbete verkligen märks.