Plastlinornas offer

En havssula har mött en plågsam död. (Karin Fritzne tog bilden)

Jag mår fysiskt illa när jag ser denna bild. Det som varit en vacker fågel sitter fast i resterna av en plastlina och har sakta svultit ihjäl. Havssulan lever sitt liv fritt på havet och flyger endast till land för att häcka. Den finns inte i Sverige men kan driva hit i en storm. Jag har sett en havssula på nära håll en gång och den var mycket vacker. Det måste ske en aktiv bearbetning för att nå en förändring inom alla sektorer, fartygstrafiken, fisket och fritidsfisket!

Karin Fritzne med familjemedlemmar upptäckte den döda havssulan ute på havet och tog bilden.

Ur Änglamark av Evert Taube

”Låt fåglar leva och sjunga för oss sin psalm”

Plastlinor

När vi strandstädar hittar vi väldigt mycket plastlinor i olika storlekar, trassel av linor, stora trossar och plastlinor som närmar sig microplast. Efter ett års arbete med Vrakat.se är vår erfarenhet att trossar och linor är det enskilt största plastproblemet och ett gissel för miljön. Det märkliga är att det inte omnämns speciellt mycket i de rapporter som kommer från olika organisationer när de rapporterar om uppsamlat plastavfall.  Förmodligen behövs en bättre dokumentation för att kunna arbeta aktivt med att reducera plastlinor i havet. Att linorna kommer från havet torde vara klart men hur de hamnar där borde utredas närmare.Under hösten kommer vi att fördjupa oss i hur plastavfall från havet rapporteras och vilka vetenskapliga rapporter som finns tillgängliga. Allt i syfte att definiera källorna och påverka så att drivande plastlinor i havet reduceras. Jag skriver även här FORTSÄTTNING FÖLJER !

Strandstädningen

Engagerade vrakare jobbar vidare i semestertider. Öckerö (här i Onsala) med omliggande öar har städats.  Min bror Hans med fru Britt-Marie har städat delar av Öckerö, Stensholmarna och Hamnholmen. Martin S har rapporterat att Långskär är städat och dessutom att han hittat en flaskpost från  Norge. Vi hoppas på mer information  om det fyndet! Familjen Fritzne med Karin i spetsen har tagit hand om Byttholmen och delar av Öckerö. Inte minst Albin är en hängiven vrakare med skräpplockaren i beredskap. Eva Byröd och hennes barnbarn Harry har städat vid Orrviken och sydsidan av Öckerö. En mycket bra insats och extra roligt att de unga deltar så aktivt. Skräpplockaren är ett utmärkt redskap och vi tackar speciellt Annelie på Länsstyrelsen för dem. De gör stor nytta och det är viktigt påpeka att det finns mycket huggorm i år, på fastlandet.  När man plockar plast uppe i buskarna, se upp. Jag stack ner handen för att ta en plastdunk och upptäckte precis att det låg en huggorm där. Be carefull out there!!!

 

 

Hamnholmen städad

Kuriosa

Vår två år gamla Mercury utombordare gick inte att sänka ned i vattnet med den elektriska motorn. I vår komplicerade tekniska värld trodde jag det var ett svårt fel. Ett samtal till båtfirman gav följande svar: tryck på knappen upp och ned och RUSKA  motorn. Jag trodde inte mina öron. Det var det vi gjorde med elektroniken på 70-80-talet. Fungerade de inte ruskade man på dem och så fungerade de igen. Och det gjorde även motorn denna gång. Härligt att något är som förr!

Länk till flaskposten

 https://www.vrakat.se/2019/flaskposten/