Nya och gamla vrakare

Det är så härligt att projektet rullar på även om det är några kuststräckor som ännu inte har vårstädats. En viktig anledning är att fåglarna ruvar sina ägg nu. Vi har nästan ett svanpar på varje mindre ö. Man skall  naturligtvis inte störa dem. På Öckerö kommer arbetet igång efter midsommar när familjerna Fritzne och Byröd startar sin städning. Två depåer kommer att byggas på Öckerö, en i väst och en vid stranden som ligger mot hamnen i Kyrkefjällssund.

Kommunen har genom Sebastian och Janne hämtat det sista vid Ebbe´s brygga. Det blev 39 säckar, 4 surfbrädor och 2 mindre plastdingar totalt. Det känns otroligt bra att få iväg skräpet och undvika microplast.  Nu har ytterligare sträckor städats som beskrivs nedan under aktiviteter.

Det är stimulerande att projektet växer med fler kuststräckor och fililaler. Martin Sigurdsson har sedan tidigare varit ute och städat på öarna utanför Råö och är nu en vrakare inom Vrakat.se.

Vår andra filial öppnar vi på Orust ostsida. Det är Göte Berntsson som tagit till sig Vrakat.se konceptet och städar en kuststräcka på cirka 500 meter.Den är belägen mellan Svanesund och Slussen och heter Håla. Det skall bli intressant att få ta del av vad som flyter in i denna Håla.

 

Aktiviteter

Vikaholm

Onsala IBK P06 (innebandylaget) har städat delar av sin kuststräcka vid Vikaholm i naturreservatets norra del. De har gjort en fantastisk insats i hällande regn och fått bort cirka 200 kg skräp från kuststräckan.

Så här beskriver Sebastian Christensson, en av ledarna, insatsen och bilderna är tagna av Josef Wideström.

”Idag (8 juni) har vi i Onsala IBK P06 varit på vår adopterade strandsträcka genom projektet https://www.vrakat.se/
I hällande regn plockade vi upp runt 200kg plast från vår strand. Grymt projekt för miljön i närområdet och en ögonöppnare, inte bara för killarna i innebandylaget utan även för oss vuxna. Att det kan finnas så mycket plast överallt. Nästan helt otroligt. Böj undan grenarna på en buske och det är bara att plocka. Detta är något vi alla kan och bör hjälpas åt med. Plocka med dig lite plast varje gång du är ute. Plasten nöts ner till mikrobitar som hamnar i fågel och fisk och till slut letar den sig hela vägen tillbaka till oss.”

Ett tappert innebandylag, vilken insats!

Malö

Onsdagen den 5 juni tog sig fem båtar ut till våra vackraste ö i Onsala, Malö. Inte att förväxla med Malö där Maj bodde. Vi var tillsammans 16 personer som städade från Fyren till naturhamnen på Norra sidan. Vi har ännu inte räknat ihop alla säckar men som vanligt var det mesta från fartygen. Det är så underbart med Vrakat.se-projektet för alla är så engagerade och vi hade en fantastisk dag och gjorde stor nytta.

Några utdrag från mailkontot

”Verkligen kul att komma ut i så fin natur, träffa trevliga människor från närområdet och dessutom göra ngt bra!”/ Håkan
”Tack för att du inspirerar oss till att umgås och att göra en gemensam insats!”/ Anders
”Jag kan bara hålla med er alla om att det var en fantastiskt fin dag ute på Malö. Det kändes bättre och bättre ju mer jag plockade upp. Det var dessutom så trevligt att träffa alla andra ” vrakare ” /Peder

 

Mor Anna´s vik, Martina´s vik eller sandstranden före Mönster på Sönnerbergens sydsida

Gösta Franséhn, Eva Locking och Hans Franséhn.

Dessa tre syskon har gjort en insats både på egen mark och på sandstranden.

Det behövs stort tålamod att plocka upp alla små snören och linstumpar som stranden är full av och som man inte ser först. Lyckligtvis fanns det en tålmodig kvinna i syskonskaran.

Buskär

En bild från strandstädning på Säskär i Buskärs skärgård och där Maria Losman varit ute på årets första städning.

Vi önskar alla följare en riktig fin sommar och på de platser det är vårstädat hoppas vi att det inte flyter in så mycket nytt.

 

 

Till en liten berättelse

David-ett träffsäkert släktnamn