Maritima dagen

Hej medlemmar!

Vrakats monter med Vraket själv.

Solen sken och det fladdrade i seglen, åtminstone på optimistjollen som fanns i ss Kaparens monter. Det var en perfekt dag för att besöka den Maritima Dagen och det var ganska många som tyckte det och för Vrakat blev det en framgångsrik dag för vår nya tävling. Jag hade mer eller mindre tvingat Håkan att ställa upp och hjälpa till med vår tävling. Tävlingen var att bygga ett torn av ilandflutna  plastföremål. Vid vårt första möte sa Håkan att den tävlingen var en riktigt dålig idé och han hade kommit på en ny. Den var enkel och innebar att man flyttande föremålen med en skräpplockare från en låda till en annan på tid. Vi bestämde oss för fina priser med presentkort hos Jesper, Hönö fisk, vid Hemköp. Alla barn fick glass och den som vann fick två glassar. Teamet bestod av Håkan, Ebba och Mona som tyvärr fick vara i skugga och blåst men med ett strålande resultat.

Här är länken till  Norra Halland. Välj PDF-filer och bläddra i tidningen så är notisen med bilder där!

https://enh.norrahalland.se/p/norra-halland/2024-05-21/a/dag-med-marint tema/169/1468983/52376935.

Det blev en varm dag för ordföranden som mot slutet av dagen också kände sig som ett vrak. Vrakat lockade till sig ytterligare 8-9 medlemmar och av de ilandflutna kulorna och flaggorna hittade två sina ägare. Lite återvinning alltså! Dessutom var det en man från den större ön Öckerö som hittade speciella kulor i något okänt material. Han ville ha alla och jag reserverade dem till ”Jojje”. Sen såg jag honom inte mer på hela dagen men när vi packade ihop så sa Håkan, tävlingschefen, att han hade en kompis som var kompis med Jojje. Alla känner Jojje på Öckerö.  Alla kulorna åkte ner i en påse och så får Jojje sina speciella objekt. Jag vet inte om de hela var på skoj eller riktigt, men kompisens kompis får berätta.

Gösta Franséhn, Ordförande

 

 

 

Medlemsbrev nr 6

Hej alla medlemmar!

Årsmötet

När  klockan närmade sig 18:00 var sorlet högt i Båtmuseets vackra sal. Borden var dukade och medlemmarna hittade sina platser till slut och sorlet hade ökat i volym. Ordförande dvs jag siktade in sig på skeppsklockan och med ett enda slag blev det nästan helt tyst i lokalen. Fantastiskt!  I och med detta började stämman och punkterna i dagordningen hanterades med stämmans hjälp i god takt. Ordförande läste verksamhetsberättelsen för stämman och extra tid ägnades åt att Västkuststiftelsen inte behandlat Vrakats ansökan av bidrag för 2023. Effekten blev ett underskott på 22.000 i resultaträkningen. Västkuststiftelsen beviljade ett bidrag på 40.000:- i efterhand vilket ger Vrakat möjlighet att utveckla verksamheten som planerat.

Hela styrelsen och revisorn  omvaldes och stämman beviljade styrelsen ansvarsfrihet. Under övriga frågor kom den riktigt stora överraskningen. Under hösten sökte jag bidrag hos Brita och Sven Rahmns stiftelsen med en förhoppning om ett bidrag på 5000:- eller kanske lite mer. Jag fick nästan en chock när mailet från stiftelsen kom i april och meddelade att Vrakat fått ett bidrag på 50.000:-. Det blev långa applåder.

Nu kan vi planera på ett helt annat sätt och har redan startat upp tre nya ungdomsidrottslag som kommer att strandstäda. Ett stort tack till stiftelsen.

Den sista informationen var att 2024 kommer vara de sista året för mig som ordförande i Vrakat. Jag har en sjukdom som heter skolios och effekten har blivit att kotorna i ryggen har böjt sig och nu har jag svårt att få upp ryggen. Tyvärr innebär skolios en långsiktig smärta som plågar mig varje dag. Jag har uppnått mycket av det som jag hoppades på och nu måste jag kliva av. Hur fortsättningen blir kommer att diskuteras inom styrelsen och så får vi se hur resultatet blir.

 

Mat. dryck och musik

Efter att det formella var avklarat så blev det soppa och dryck därtill. Musikavdelnigen börjad naturligtvis med Vrakats kampsång med text av Per Jonsson. Christina Reimertz spelade till och fortsatte med att underhålla oss med både dragspel, gitarr och sång Det är otroligt att det finns så duktiga musiker i Onsala. Avslutningsvis drogs vinsterna i årets lotteri som bland vinsterna hade med verk från våra lokala konstutövare såsom Wiveka Warenfalk, Maria Hamberg, Lena Grebeus och Ingrid Brännström. För första gången hade det skänkts olika växter och dahliorna stod högt i kurs. Tack till alla er som skänkte föremål till lotteriet och därmed bidrog till mat och dryck.

Maritima dagen

Nu på söndag  19/5 är det Maritima Dagen på Båtmuseet där alla sex föreningarna från gruppen ” Hemma på Onsala” deltar.  Vrakat kommer att vara med i ett tält vid entréen där vi kommer att berätta om vår verksamhet och dessutom ha en tävling där olika vinnare kommer att koras. Vem blir Vrakats mästare inom denna nya idrottsgren. Det blir naturligtvis vinster också. Nedan följer mer info om Maritima Dagen i ny tappning.

 

Ha en riktigt bra sommar och det kommer information om växtvandringen och Västerhavsveckan.

Hälsningar

Gösta Franséhn Ordförande

 

 

Medlemsbrev nr 5

Hej kära medlemmar !

Nu kan vi snart se framemot våren och då Vrakats olika aktiviteter börjar. Jag har delat upp aktiviteterna enligt nedan.

Strandstädning

Våra planer att utöka med fler ungdomsidrottslag gick inte att genomföra under 2023 beroende på att vi inte fick de bidrag som vi hade räknat med. I år skall våra ordinarie åtta idrottslag utökas med ytterligare fyra lag genom att Västkuststiftelsen ger bidrag till tio lag vilket är två  ytterligare lag och vi använder bidraget från Länsstyrelsen i Halland till två lag och minst ett av dessa kommer att strandstäda på V

Om ni vill delta i våra strandstädningsgrupper så hör av er. Om ni är med och hjälper till att rensa våra stränder från plast som i annnat fall blir microplast så kan ni använda titeln vrakare.  Vrakare är ett namn med kulturarv från 1500-talet då skepp färdades på Kattegatt och då onsalaborna tände eldar som ledde till att skeppen navigerade fel och förliste. Det var då vrakarna gav sig ut och tog till vara allt som kunde användas inklusive vilken last skeppet hade.

Den första vrakturen gick till en liten sandstrand på Skallanäs vid Vässingsö och det är otroligt vad många olika linrester det finns och kommer alla dessa från fisket undrar man.

Event

Vårt första event är vår Årsstämman den 24/4 kl 17:00 på Båtmuseet. Inbjudan kommer separat under mars. Vi kommer också ha en ”After stämma” med förtäring och dryck.

Maritima dagen går av stapeln den 19 /5 och det nya är att alla föreningar i ”Hemma på Onsala” deltar och mer information kommer i april.

Nytt för i år är att Jan Johansson, som höll ett mycket uppskatta föredrag om växter vi havet på Vrakatdagen, tar med oss på en Växtvandring i Sönnerbergen den 26/6 kl 18:00. Anmälan till gosta.fransehn@vrakat.se skriv växtvandring

I början av augusti brukar det vara Västerhavsveckan och då har Vrakat  haft en vandring ut till Mönster som aktivitet. Vad som händer i år får vi se och information kommer i juli.

Förra årets fina mottagande av Vrakatdagen  har inneburit att det även i år blir detsamma den 12/10.

Båtmuseet

Båtmuseet har mycket bra föreläsningar på torsdagar. Det är mycket intressanta föredrag och trevligt att träffa andra besökare kända och okända. Själv kommer jag att lyssna på ”Kåsörproffset” Kristian Wedel den 7/3 och säkert något till.

 

Hälsningar

Gösta

Ordförande

 

Medlemsbrev nr 4

Hej alla medlemmar!

Styrelsen med ordförande i spetsen beslutade att genomföra en första Vrakatdag under hösten. Tanken är att föreningen inte bara skall städa stränder utan också kunna öka våra medlemmars kunskap om den miljö vi rör oss i vid havet.  Vi ville också få svar på om det fanns intresse för en årlig Vrakatdag.

Vrakatdagen genomfördes 11 november 2023 och kommentarer och refererat om dagen kan du läsa här, och likaså om vi fick svar på vår fråga.

Kommentarer från mina mail!

”En sån fantastisk dag ni ordnade! Platsen, människorna, föreläsningarna och helheten. Väldigt härligt alltsammans.” Karolina

”Jag vill tacka för en riktigt fin dag ni ordnade idag. Mycket bra föredrag och trevligt arrangemang. Kul försäljning också. Jag fick med mig musselpulver och tångbröd förutom ett signerat ex av boken om tång”. Staffan H

”Det var intressanta föredragshållare du hade igår. Tång och växter var roligt att lära sej mer om. Trevlig lokal men lite kall så det blev att tända en brasa när vi kom hem . Tack för bra tillställning.” Hans

”Tack för en trevlig sammankomst. Trevliga föredrag och god lunch.” Eva

Detta var ett smakprov av många positiva omdömen om dagen. Allt talar för att Vrakatdagen kommer tillbaka nästa år. Ni som inte var där missade något!

Norra Halland skrev så här efter sitt besök hos oss

Vrakatdagen drog storpublik”

”Spännande föredrag, sång och möjlighet att titta på vrakfynd. När Vrakatdagen arrangerades för första gången kom många intresserade.”

Ordförande håller tal!! Hela artikeln under Press

Jag presenterade vår hedersgäst, Annelie Ohlsson, från Länsstyrelsen i Hallands  naturreservatsförvaltning.  Hon sitter på VIP-raden och vi ser henne inte, tyvärr. Annelie var den som gav mig inspiration 2017 för att starta Vrakat och har under alla år därefter på ett positivt sätt följt och uppmuntrat Vrakat.

Karolina Martinson lärde oss om olika tångarter varav  sockertång och blåstång kanske är de mest kända ( i alla fall av mig). Sockertång skall man plocka på våren då de är späda och kan sedan tillaga dem. Karolina har tillsammans med Linnea Sjögren skrivit boken Plocka tång & strandväxter som kan vägleda er vidare.

Havsnejonöga

Clas Rosander från Miljöpartiet informerade oss om Havsnejonögats svåra situation. Fisken är 4000 år gammal och nu håller vi på att ta död på den. Den föds i åmynningar och tar sig sedan ut till havet och suger sig fast på större fiskar. Problemet är bl.a att det inte finns stora fiskar i våra närmaste hav. Genom en namninsamling vill Clas uppmärksamma samhället på vad vi håller på att döda. Här länken där ni kan göra en underskrift. https://www.skrivunder.com/bevara_havsnejonoga_ett_av_jordens_aldsta_nu_levande_djur

Ö-kören underhöll oss med Frödings numera kända ”Strövtåg i hembygden” och man sjöng också Nocturne av Taube. Repertoaren var givetvis större och det blev mer vacker sång. Ö-kören kommer från Vässingsö men även ”vrakare” från yttre Draget deltager med den äran. En åhörare tyckte att de skulle åka på turné. Jag ställe

Jag har gått och vrakat efter stränderna i 65 år och egentligen bara sett en mängd gröna växter där i slänterna mot sandstranden eller bland stenarna. Jag känner igen strandkål och strandtrift men det andra gröna var nog samma art.

Jan Johansson, vår siste föredragshållare, hade en imponerade kunskap om växterna vid havet. Vi som var intresserade av vilka som gick att äta fick dessa ord med oss ” det går att äta alla växter men vissa dör man av” . Min gröna massa var inte en art utan kanske 30-40 olika arter. Se upp med bolmört, den är mycket giftig och mycket vacker. Strandkålens små blad går att äta och kan användas i en sallad.

 

Jag hoppas att vi  kan gå vidare med vår tanke om att höja kunskapen hos våra medlemmar. Vi skall försöka locka  Jan till att ta med oss på en vandring för att titta på växter. Det verkar finnas många arter på Sönnerbergen så en vandring där är intressant. Om du är intresserad får du gärna anmäla dig nu så får vi en uppfattning om intresset.

Jag önskar er allt gott.

Gösta

Ordförande

 

Inbjudan Vrakatdagen 111111

 

 

 

 

Hej alla medlemmar!.

Hösten är här och stormarna har kommit. En del av er är säkert ute och ser på det mäktiga havet. Det är nu vi får se om inflödet av plast har minskat när man tar sin promenad vid ett stilla hav.

Den mesta aktiviteten i Vrakat är under vår och sommar medan det under hösten inte varit någon aktivitet. Styrelsen har fattat beslut om att för första gången anordna en Vrakatdag i november. Den mörka månaden, där inte så mycket händer, för att i december följas av ett myller av julmarknader. Tanken fanns inte i våras och Vrakatdagen kunde inte presenteras för er medlemmar på årsstämman. Nu får ni chansen att rösta genom att komma på vår dag. Om det blir lite med medlemmar har vi fått beskedet att det inte var en bra idé. Jag tror att det är en mycket bra idé att höja vår kunskap om det som har anknytning till havet. Läs programmet och bli övertygade om att ni kommer gå hem med mer kunskap och att tonerna från den fina kören klingar i era öron.

                                                I N B J U D A N

          till

             VRAKATDAGEN 11 NOVEMBER 

                                         KONSTLADAN i Mariedal, Onsala Råövägen 4

 

                                                                 PROGRAM

 

11:00   Tävling mellan ungdomsidrottslagen att bygga torn av inlandflutna plastföremål. Alla ungdomar får korv med bröd och dricka.

12:00   Ordföranden öppnar Vrakatdagen och presenterar Annelie Ohlsson från Länsstyrelsen i Halland och den lilla havsbutiken i Åsa. Diplom delas ut till ungdomsidrottslag som strandstädat  under 2023.

12:15    Karolina Martinsson berätta om framtida sjömat bl.a tång.

13:00    Clas Rosander informerar om den hotade havsnejonögat och de namnunderskrifter som pågår.

13:15   Gösta Fransèhn och Annelie Ohlsson om hur Vrakat kom till mm.

13:30   Paus. Vårt kafé i gamla lanthandeln är öppet. Det serveras fika, soppa och varm korv med bröd.

14:00   Ö-kören, från Vässingsö, sjunger bl.a Taube. Kören leds av Karin Holtsung Samsonowitz.

14:20    Jan Johansson beskriver vilka växter som finns vid havet och visar oss de ätbara.

15:00    Vrakatdagen avslutas.

Kaféet är öppet under hela dagen.

Lilla havsbutiken säljer sina produkter i kaféet.

I bokhörnan kan du köpa böcker av Karolina Martinsson, Karin Holtsung Samsonowitz och Gösta Franséhn.

I Vrakathörnan kan du titta på spännande vrakfynd, bli medlem och lämna synpunkter.

Alla kan testa  att bygga det högsta tornet.

 

Medlemsbrev 3

Hej kära medlemmar!

Det har blivit mindre med plast längs Vrakats städade kuststräcka.

Det är mycket glädjande att inflödet av plastavfall har minskat. Flera rapportörer från Bohuslän säger samma sak, plasten minskar. Vår målsättning är att hela Kungsbacka Kommuns kuststräcka skall vara plastfri och vi har kommit  en bit på vägen. Än så länge behövs strandstädare för att rensa stränderna. Jag hade, i våras,  ett mycket positivt möte med tjänstemän från kommunen och gick därifrån med tron att denna gången skulle Vrakat hitta ett samarbete med kommunen. Hittills har inget skett och jag vet inte hur framtiden kommer att se ut för Vrakat, utan bidrag kan vi inte städa så mycket.

160 idrottsungdomar har strandstädat åtta kustområden.

Det är mycket tillfredställande att vi har fått ut ungdomarna till våra stränder. Jag hoppas och tror att de kommer fortsätta att plocka upp plast på stranden även när de blir äldre. Vi skulle säkert ha dubbelt så många lag som städade om kommunen kunde stötta lagen med 5.000:- per lag. Det skulle vara en billig peng för strandstädning. Kungsbacka Kommun har ansvar för strandstädningen och enligt avfallsplanen skall hela kuststräckan städas. Än så länge har man inte redogjort för hur man tänkt att genomföra detta.

2022 fick Vrakat ett bidrag av en organisation som heter 1% to the planet på 38.000:-. Eftersom vi inte fått något besked om bidrag från Västkuststiftelsen och Kungsbacka Kommun har vi använt hela bidraget från 1% to the planet till idrottslagen. Just nu håller kassan på att sina men några nya bidrag borde vi få.

Årsmöte med Vrakatkalas

Styrelsen genomförde ett traditionellt årsmöte och samtliga styrelseledamöter är kvar på sina platser och det gäller även ordförande. Ett större beslut togs och det var att satsa nästan hela kassan på våra idrottslag.

Det var en utomordentlig god fisksoppa som Per Jonsson hade tillagat och det är underbart att höra sorlet från alla dessa trevliga människor som valt att komma. Vi var runt 45 personer av nästan 200 medlemmar och det var ju bra men det kan bli bättre. Jag hoppas att vi blir ännu fler 2024 och får byta lokal!

Linda Fritiof som arbetar på Sjömatsfrämjandet och sitter i Vrakat styrelse höll ett inspirerande föredrag om framtida fiskar att äta. Pigghajen får fiskas igen och är billig, om den finns hos fiskhandlaren, man får ut vita fileer att tillreda. Linda informerade också om vilken tång vi kan äta och hade också bidragit med torkad tång till garneringen av fisksoppan.

Vrakat har nu sin egna sång som Per Jonsson skrivit på melodin till Rövarna i Kamomilla stad. Han framförde den med bravur och fick  dånande applåder av en stående publik. Efter detta nummer skulle följa några allsånger att sjunga tillsammans. Något märkligt hände innan allsången haft chans att börja, ALLA FÖRSVANN. På fem minuter var lokalen tömd och kvar stod Hans-Åke och Ove med sina instrument. Av detta kan man lära att allsång aldrig mer kommer att finnas på Vrakats möten förutom vår kampsång.

Vi fick ställa in städningen på Vendelsöarna på grund av sjukdom.

Förutom sjukdom var det också svårt att få tag i någon från Frillesås som kände till ön mycket bra. Det hade dessutom inte funnits tid att göra dessa kontaktsökande åtgärderna. Planen är nu att ett idrottslag från Frillesås kan genomföra strandstädningen om det går att finansiera.

Vrakats strandstädare skall vara stolta över att i år igen kunnat städa 40% av Kungsbacka Kommuns kuststräcka.

Jag önskar er alla en riktig fin midsommar och om det inte regnat förut så kommer regnet kl 14.00 på midsommarafton.

 

Medlemsbrev nr 2

Medlemsbrevnummer 2 mars 2023

Innehåll

  • Positivt möte med Kungsbacka kommun
  • Satsning på ungdomsidrottslag
  • Tjolöholms vänner blir medlem
  • Planerad städning av Vendelsöarna

Vi närmar oss en ny säsong av strandstädning. När jag varit ute på stränderna runt Vässingsö på Onsala så var det mycket lite plast som flutit in trots att det har  varit ett par stormar från väst.  Plasten kanske ligger kvar därute i havet och väntar på att fylla våra stränder men vi hoppas på att det blivit mindre plast på Kungsbackas kuststräcka. Det vore mycket bra om ni strandstädare kunde sända mig era observationer av fynden på stranden. Martin, vår trossfyndare, har hämtat bojar från Svängehalladepån som kommer från fiskebåtar från östra England. Tänk att de kan driva så långt .Själv har jag hittat ett sälkranium och det är överraskande att det har rovdjurständer!

Vi har haft ett styrelsemöte under februari och jag kunde rapportera  att mina ansträngningar att få träffa ansvariga inom Kungsbacka kommun för strandstädning lyckats. Ansvarig avdelning är Teknik och det var en bred sammansättning av tjänstemän som var med, tyvärr fick förvaltningschefen Ulrika Granfors förhinder. Det var ett mycket positivt möte och jag kunde informera om mycket som man inte kände till. Nu hoppas jag att det positiva tonläget skall övergå till praktisk handling och Ulrika Granfors utsåg Kalle Boström till att driva strandstädningen vidare. Hittills har jag inte fått någon information om hur kommunen skall agera inom strandstädningen. Jag hoppas att det kommer ett positivt besked om finansiering av våra ungdomsidrottslag.

I avvaktan på besked från Västkuststiftelsen och Kungsbacka kommun fattade styrelsen beslut om att satsa på ungdomslagen utan att fått några besked om bidrag. Erhållna bidrag under 2022 är en reserv för detta beslut. Vi kommer att ha åtta redan etablerade lag och rekrytera tre nya lag i första omgången.

Den nya regeringen har gjort stora neddragningar upp till 80 % på bidragen för drift och utveckling av naturreservatet. Det har inneburit att det mesta av verksamheten som bedrivits av entreprenörer har dragits ner kraftigt. Tidigare hämtades skräpet i våra depåer tre gånger om året och nu blir det endast en gång. Vi får anpassa oss till det eller bygga ut våra depåer!

Vi fortsätter att växa och det är mycket glädjande att Tjolöholms vänner har anslutit sig till Vrakat. Med Ingvar och Bengt-Ove i spetsen städar de 8 km av Tjolöholms stränder. Det är en strandstädning som har hållit på i trettio år. Det skall bli spännande att höra vad man finner på stränderna i denna del av fjorden. Jag hoppas att Vrakat kan tillföra något till deras verksamhet. Helena Toresson och Jan Kahlström är nya medlemmar som kommer att städa en sträcka vid Vikaflacket. Vikaflacket är en grund dyig vik vid Vikens gård i Onsala. När jag var liten kunde man åka skridskor där men isen var oftast knagglig och besvärlig. Men man fick ta det som fanns.

Vårt mål är att strandstäda Vendelsöarna i södra delen av kommunen. Vi har redan med oss Sjöräddningssällskapet i Bua som kommer att hjälpa till. Nu skall jag försök hitta personer som har lokalkännedom och kan hjälpa till att hitta personer som vill ingå i laget. Jag kan säkert få med några båtar från Skallahamn som kan köra ner och hjälpa till.

Vi utökar också vårt städområde vid Vallda Sandö samt glädjer oss åt vår nya depå på sträckan  från Råö till Svängehalla. Vi skall också försöka få till en depå på Röde Holme.

Årsmötet är preliminärt 16 april och kallelse kommer när det är klart. Maritima dagen är 13 maj med vårt deltagande. Skriv in datumen i kalendern.

Hälsning till er alla

Gösta Franséhn

Ordförande