Medlemsbrev nr 4

Hej alla medlemmar!

Styrelsen med ordförande i spetsen beslutade att genomföra en första Vrakatdag under hösten. Tanken är att föreningen inte bara skall städa stränder utan också kunna öka våra medlemmars kunskap om den miljö vi rör oss i vid havet.  Vi ville också få svar på om det fanns intresse för en årlig Vrakatdag.

Vrakatdagen genomfördes 11 november 2023 och kommentarer och refererat om dagen kan du läsa här, och likaså om vi fick svar på vår fråga.

Kommentarer från mina mail!

”En sån fantastisk dag ni ordnade! Platsen, människorna, föreläsningarna och helheten. Väldigt härligt alltsammans.” Karolina

”Jag vill tacka för en riktigt fin dag ni ordnade idag. Mycket bra föredrag och trevligt arrangemang. Kul försäljning också. Jag fick med mig musselpulver och tångbröd förutom ett signerat ex av boken om tång”. Staffan H

”Det var intressanta föredragshållare du hade igår. Tång och växter var roligt att lära sej mer om. Trevlig lokal men lite kall så det blev att tända en brasa när vi kom hem . Tack för bra tillställning.” Hans

”Tack för en trevlig sammankomst. Trevliga föredrag och god lunch.” Eva

Detta var ett smakprov av många positiva omdömen om dagen. Allt talar för att Vrakatdagen kommer tillbaka nästa år. Ni som inte var där missade något!

Norra Halland skrev så här efter sitt besök hos oss

Vrakatdagen drog storpublik”

”Spännande föredrag, sång och möjlighet att titta på vrakfynd. När Vrakatdagen arrangerades för första gången kom många intresserade.”

Ordförande håller tal!! Hela artikeln under Press

Jag presenterade vår hedersgäst, Annelie Ohlsson, från Länsstyrelsen i Hallands  naturreservatsförvaltning.  Hon sitter på VIP-raden och vi ser henne inte, tyvärr. Annelie var den som gav mig inspiration 2017 för att starta Vrakat och har under alla år därefter på ett positivt sätt följt och uppmuntrat Vrakat.

Karolina Martinson lärde oss om olika tångarter varav  sockertång och blåstång kanske är de mest kända ( i alla fall av mig). Sockertång skall man plocka på våren då de är späda och kan sedan tillaga dem. Karolina har tillsammans med Linnea Sjögren skrivit boken Plocka tång & strandväxter som kan vägleda er vidare.

Havsnejonöga

Clas Rosander från Miljöpartiet informerade oss om Havsnejonögats svåra situation. Fisken är 4000 år gammal och nu håller vi på att ta död på den. Den föds i åmynningar och tar sig sedan ut till havet och suger sig fast på större fiskar. Problemet är bl.a att det inte finns stora fiskar i våra närmaste hav. Genom en namninsamling vill Clas uppmärksamma samhället på vad vi håller på att döda. Här länken där ni kan göra en underskrift. https://www.skrivunder.com/bevara_havsnejonoga_ett_av_jordens_aldsta_nu_levande_djur

Ö-kören underhöll oss med Frödings numera kända ”Strövtåg i hembygden” och man sjöng också Nocturne av Taube. Repertoaren var givetvis större och det blev mer vacker sång. Ö-kören kommer från Vässingsö men även ”vrakare” från yttre Draget deltager med den äran. En åhörare tyckte att de skulle åka på turné. Jag ställe

Jag har gått och vrakat efter stränderna i 65 år och egentligen bara sett en mängd gröna växter där i slänterna mot sandstranden eller bland stenarna. Jag känner igen strandkål och strandtrift men det andra gröna var nog samma art.

Jan Johansson, vår siste föredragshållare, hade en imponerade kunskap om växterna vid havet. Vi som var intresserade av vilka som gick att äta fick dessa ord med oss ” det går att äta alla växter men vissa dör man av” . Min gröna massa var inte en art utan kanske 30-40 olika arter. Se upp med bolmört, den är mycket giftig och mycket vacker. Strandkålens små blad går att äta och kan användas i en sallad.

 

Jag hoppas att vi  kan gå vidare med vår tanke om att höja kunskapen hos våra medlemmar. Vi skall försöka locka  Jan till att ta med oss på en vandring för att titta på växter. Det verkar finnas många arter på Sönnerbergen så en vandring där är intressant. Om du är intresserad får du gärna anmäla dig nu så får vi en uppfattning om intresset.

Jag önskar er allt gott.

Gösta

Ordförande