Medlemsbrev 3

Hej kära medlemmar!

Det har blivit mindre med plast längs Vrakats städade kuststräcka.

Det är mycket glädjande att inflödet av plastavfall har minskat. Flera rapportörer från Bohuslän säger samma sak, plasten minskar. Vår målsättning är att hela Kungsbacka Kommuns kuststräcka skall vara plastfri och vi har kommit  en bit på vägen. Än så länge behövs strandstädare för att rensa stränderna. Jag hade, i våras,  ett mycket positivt möte med tjänstemän från kommunen och gick därifrån med tron att denna gången skulle Vrakat hitta ett samarbete med kommunen. Hittills har inget skett och jag vet inte hur framtiden kommer att se ut för Vrakat, utan bidrag kan vi inte städa så mycket.

160 idrottsungdomar har strandstädat åtta kustområden.

Det är mycket tillfredställande att vi har fått ut ungdomarna till våra stränder. Jag hoppas och tror att de kommer fortsätta att plocka upp plast på stranden även när de blir äldre. Vi skulle säkert ha dubbelt så många lag som städade om kommunen kunde stötta lagen med 5.000:- per lag. Det skulle vara en billig peng för strandstädning. Kungsbacka Kommun har ansvar för strandstädningen och enligt avfallsplanen skall hela kuststräckan städas. Än så länge har man inte redogjort för hur man tänkt att genomföra detta.

2022 fick Vrakat ett bidrag av en organisation som heter 1% to the planet på 38.000:-. Eftersom vi inte fått något besked om bidrag från Västkuststiftelsen och Kungsbacka Kommun har vi använt hela bidraget från 1% to the planet till idrottslagen. Just nu håller kassan på att sina men några nya bidrag borde vi få.

Årsmöte med Vrakatkalas

Styrelsen genomförde ett traditionellt årsmöte och samtliga styrelseledamöter är kvar på sina platser och det gäller även ordförande. Ett större beslut togs och det var att satsa nästan hela kassan på våra idrottslag.

Det var en utomordentlig god fisksoppa som Per Jonsson hade tillagat och det är underbart att höra sorlet från alla dessa trevliga människor som valt att komma. Vi var runt 45 personer av nästan 200 medlemmar och det var ju bra men det kan bli bättre. Jag hoppas att vi blir ännu fler 2024 och får byta lokal!

Linda Fritiof som arbetar på Sjömatsfrämjandet och sitter i Vrakat styrelse höll ett inspirerande föredrag om framtida fiskar att äta. Pigghajen får fiskas igen och är billig, om den finns hos fiskhandlaren, man får ut vita fileer att tillreda. Linda informerade också om vilken tång vi kan äta och hade också bidragit med torkad tång till garneringen av fisksoppan.

Vrakat har nu sin egna sång som Per Jonsson skrivit på melodin till Rövarna i Kamomilla stad. Han framförde den med bravur och fick  dånande applåder av en stående publik. Efter detta nummer skulle följa några allsånger att sjunga tillsammans. Något märkligt hände innan allsången haft chans att börja, ALLA FÖRSVANN. På fem minuter var lokalen tömd och kvar stod Hans-Åke och Ove med sina instrument. Av detta kan man lära att allsång aldrig mer kommer att finnas på Vrakats möten förutom vår kampsång.

Vi fick ställa in städningen på Vendelsöarna på grund av sjukdom.

Förutom sjukdom var det också svårt att få tag i någon från Frillesås som kände till ön mycket bra. Det hade dessutom inte funnits tid att göra dessa kontaktsökande åtgärderna. Planen är nu att ett idrottslag från Frillesås kan genomföra strandstädningen om det går att finansiera.

Vrakats strandstädare skall vara stolta över att i år igen kunnat städa 40% av Kungsbacka Kommuns kuststräcka.

Jag önskar er alla en riktig fin midsommar och om det inte regnat förut så kommer regnet kl 14.00 på midsommarafton.