Bra start 2020

Hej kära följare!

Året 2020 började mycket bra för Vrakat.se. Västkuststiftelsen finansierade inköpet av en elutombordare till Vrakbåten och till en kamera. Det var en häftig upplevelse att provköra motorn, visserligen gick det inte fort men lite fortare än när kustroddarna tar i. Den maxade i tre knop med vinden från aktern. Vi tror nog att vi skall få upp den till fyra knop när vi tömt ut allt vatten ur båten. En del av vattnet har gömt sig i utrymmet mellan skroven. Det är en gedigen båt med dubbelskrov. Vi håller på att bekanta oss med kameran. Syftet med kameran är att bilderna skall få bättre teknisk kvalité, det är något med pixlar.

 

Ni tror kanske att det inte händer något i ett strandstädningsprojekt i januari men så är minsann inte fallet!  Här kommer en presentation av aktiviteterna i Vrakat.se under året hittills.

Vi har fått in vår första världsmästare i Vrakat.se. Thomas Hansson-Mild blir SS Kaparens projektledare för deras strandstädning på Mönster. Vi är mycket stolta för det och ser framemot ett givande samarbete.

 

Marika och Ove har arbetat vidare med naturreservatet Vallda-Sandö och vi har nu lagt in det under Depåer och städområden. Vi kommer att fastställa var depåerna skall finnas och dela upp kuststräckan nu under våren. Det finns sträckor att ”adoptera” om ni är intresserade. Maila marika.u.persson@gmail.com om du är intresserad av att adoptera en bit kuststräcka eller vara med vid ett enstaka städtillfälle.

Det finns nu intresse för att adoptera sträckan från Kreuger-strand till Gottskär på Draget-sidan. Maila gosta.fransehn@vrakat.se om ni vill vara med och göra en insats på denna vackra kuststräcka.

På Röde Holme har ordförande  för Badföreningen med ordförande Linda Fritiof i spetsen gått med i Vrakat.se och kommer att städa hela badviken. Det blir ett event när Badföreningen lägger i och tar upp bryggorna och samtidigt städar stranden. Man kommer nog att plocka upp plast däremellan också.

Jag har gästat Kungsbacka Kommun och träffade Sebastian Åberg, Jan Falebjörk och Hanna Ångman. Det har varit ett mycket bra samarbete under 2019 och vi stämde av att vi kunde fortsätta på samma sätt även 2020. Det positiva var också att de kan hämta plastskräpet på Vallda Sandö och vi diskuterade var våra depåer kan placeras. Det är härligt med möte som är så positiva.

Vår alltid så positiva Annelie Ohlsson på Länsstyrelsen i Halland och Magnus från Fältvaktmästaren AB (han som hämtar plastavfallet) var på besök här i Onsala. Annelie fick en Vrakat-lampa och båda fick diplomet med Miljöpriset. Vi var alla så glada och nöjda med säsongen 2019 och allt fungerat mycket bra och i en sådan positiv anda. Inför kommande säsong diskuterade vi depåernas placering. På Malö skall vi ha en större depå på östsidan där det går att gå in med en större båt och Vrakat.se skall flytta plastskräpet från västsidan till denna depå med vrakbåten.

Nu fortsätter vårt arbete och stormarna Ciara och Dennis gör nog att det är plast att plocka bort från vår kust. Låt oss ge allt för att skapa en plastfri kust.