Strandstädning- en affär

 

Hej alla följare!

Jag tror inte det är sant att de förhoppningar jag hade för projektet infriades på en enda säsong. Vrakat.se föddes och växte till en sammanslutning där människor tar sitt ansvar för att vårt hav och våra fiskar skall tillföras en mindre andel microplast. Vrakat.se har blivit en gemenskap där både unga och äldre arbetar för en bättre miljö.  Vi är en ideell organisation som får stöd för löpande kostnader av Västkuststiftelsen med cirka 20.000:- för 2019 men alla arbetstimmar är vårt egna bidrag. Kungsbacka Kommun prisade vår insats med att vi fick årets Miljöpris (delat med Ocean Crusaders). Under året har Vrakat.se fött tre barn (filialer) i Budskär och två på Orust . Det är med stor glädje jag kan meddela att Vrakat.se är gravid och kommer nedkomma med ytterligare ett barn i mars (Vallda Sandö).

Det är intressant att se hur likartade insatser kan värderas. Vår medpristagare Ocean Crusaders är en upphandlad underleverantör till Västkuststiftelsen och ersätts med 650 kr (ex moms) i timman för sin strandstädning. De har städat från Råö och norrut mot Göteborg och för detta arbete fakturerat Västkuststiftelsen med 312.950:-. Det går inte exakt att värdera omfattningen mellan deras och vårt arbete men det visar att vår insats också har ett ekonomiskt värde. Det märkliga är att varken Kungsbacka Kommun eller Norra Halland, i samband med rapporteringen av Miljöpriset, nämner att Ocean Crusaders utför ett betalt arbete som staten (genom miljöpartiet) finansierat med cirka 12 miljoner till västkustkommunerna och administreras av Västkuststiftelsen. Det borde kanske varit Miljöpartiet som skulle fått den andra delen av Miljöpriset.

Vår logga! Om ni undrar, så föreställer bilden Nidingen i början av 1900-talet. Det är ett linoleumtryck som jag gjort, därför lite suddigt.

 

Ni som inte var med på Vrakfesten  den 18 oktober gick miste om en riktigt trevlig kväll. Jag slipper att själv skriva något om tillställningen för det har vår ”vrakare” Eva Bergfeldt redan gjort så galant i följande kommentar:

Namn: Eva Bergfeldt

Meddelande: Ett stort TACK till Er arrangörer för en mycket trevlig och väl genomförd fest! Inkomna från mörkret och höstkylan möttes vi av Mona i färd med att sälja lotter till kvällens dragning. Vackert dukade bord med levande ljus och två rödkindade ” kockar” Gösta och Per la sista handen vid kvällens fisksoppa som lite senare visade sig smaka alldeles underbart. Gösta hälsade välkommen och gav oss en genomgång av vårt gemensamma projekt . Så” mallig” jag kände mig över att få vara en liten del av detta. Anders hade sammanställt bilder tagna av vårt arbete under året och musiksatt det med lämpliga låtar. Miniatyrer av vårt miljöpris delades ut till alla lagen och det kommer naturligtvis få en framstående plats! Ordföranden i Kaparen, Tomas Hansson-Mild gav oss en inblick i Kaparens ungdomsarbete vilket Gösta snabbt nappade på och delade ut ett ännu ej adopterat område, Hästholmenbl.a.

Två gitarrister bjöd på underhållning som fick oss alla att gå igång!,
TACK alla engagerade i denna trevliga höstfest.
Här skall plockas plast i fortsättningen också!!!! Eva och Lars Bergfeldt

(Thomas är vice ordförande, om man skall vara noga, och förde ordet mycket inspirerande denna kväll. SS Kaparen har adopterat Mönsterhalvön, till vår stora glädje, och Hästholmen får vi försöka skänka till en ridklubb!)

 

Jag vill också visa upp de fina priserna i vårt lotteri.

Jag hoppas att ni som vann dem känner er nöjda (även med den som doftar tjära). Vi hade ytterligare 11 fina vinster.

Miljöpriset innebar också att Norra Halland uppmärksammade prisutdelningen på Tjolöholm genom en artikel i tidningen. Hedrande var också att jag utnämndes som  nyhetsprofilen i Kungsbacka Posten.

Det var underbart att vi fick med Onsala BK´s tjejlag F 06 och här är några bilder från deras städning vid Viken.

Klippig och stenig kuststräcka som OBK F 06 städar.


Nu kära vrakare börjar den riktiga strandstädarsäsongen.  Gå ut till havet när det blåser ordentligt, upplev den enorma kraften i vågorna som störtar in mot klipporna, känn när det salta skummet träffar ansiktet och bara njut. Känn att du lever.