Det närmar sig…..

Hej följare och vrakare!

Nu närmar det sig! Det första mötet med Vrakat.se sker den 6 april klockan 14:00 i SS Kaparens lokaler i Gottskär. Många har anmält sig men det är kanske ytterligare någon eller några som glömt av detta. Vi vill att kaffe och bullar skall räcka, risken är annars att ni får vatten och hårt bröd! Gör anmälan till gosta@vrakat.se och skriv att ni kommer! Vi har inga bidrag för att arrangera mötet och tänker därför att ha ett lotteri med vinster som har anknytning till havet. Det är ytterligare en anledning till att komma.

Här ser ni David, min farfar fiskarn, på väg till Gottskär för att kappsegla. På den tiden var det en annan klädkod vid kappsegling, mörk kostym, vit skjorta och slips. Naturligtvis hade han sin finaste skärmmössa på sig. Det är ett litet tips till SS Kaparen att återinföra en proper klädkod i kappseglingsbåtarna.

Den här bohusjullen är mer smäcker än Davids julle och den blänker mycket mer.  Å andra sidan var hans hel medan denna bara är halv. Den fina jullen är gjord av min svåger Åke Arnold Carlsson och jag önskar att ni kunde se alla hans andra båtkonstverk i Lysekil.

Projektnytt

Nu börjar vi bli fullt utrustade för att möta utmaningen att rensa våra stränder från plast. Sedan tidigare har vi fått skräpplockare från Annelie på Länsstyrelsen och nu har Florina på Ren Kust givit oss handskar och det antal soppåsar som vi behöver. Likaså har  Sharon på Håll Sverige Rent skickat oss olika material för vårt möte. Slutligen har vi också fått big-sacks från Sjöräddningssällskapet att samla hårdplasten i. Det har tillkommit flera vrakare och kuststräckan Kreugers-strand till Mönster är i stort sett bemannad, men vi kan bli många fler aktiva vrakare, det finns kustremsor och det finns plast att ta hand om.

För att allting skall fungera med hämtning behöver vi ha nio uppsamlingsdepåer byggda av vrakved. Vi har byggt vår första och är riktigt nöjda med den!

Utnämningar

Under 1800-talet och fram till 1923 fanns titeln kustroddare. Kustroddaren var en tulltjänsteman med underordnad ställning som var besättningsman på tullbåtar. Vrakat.se har nu återupplivat denna titel och de två roddarna Per J och Peter S har nu befordrats till kustroddare. Detta innebär att de är besättningsmän på vår Vrakatbåt och har samma  underordnade ställning som tidigare kustroddare.

Vi ses på lördag! Välkomna!