Sommarens strandstädning

 

Under sommaren har projektet bedrivits i en viss omfattning. De flesta av de mindre öarna är städade och även en del av kustremsan på Hållsundsudde. Stranden nedan har också städats både av oss och Länsstyrelsen. Min fråga är vad stranden egentligen heter.

Stranden har många namn och ligger på Hållsundsudde, närmast själva udden. Ni får gärna kommentera om ni har något annat namn på stranden och den måste ju ha ett namn sedan gamla tider.

Det är oroande att kreaturen går på stranden där det flyter in mest plast på hela Hållsundsudde och som innebär stor risk att de äter av plasten. Att de också utför sina behov både på stranden och havet skapar också oro för att badande barn och även vuxna kan få bakterier i sig. Det är synd att den bästa badstranden för barn inte kan användas. Vi får ta upp frågan med Västkuststiftelsen som förvaltar reservatet.

Istället för nappträdet har ett litet barn fäst sina nappar i en ballong. Barnet har antagligen släppt sin ballong och sett hur den har lyft och sedan följt den med blicken när vinden fört den mot horisonten. Barnet har sedan vinkat åt napparna och gått vidare i livet. Men man blir lite orolig när EU tänker förbjuda plastpinnar till ballonger, tänk om de förbjuder nappar också.

 

Nalle i dåligt sällskap

Nalle längtar hem

 

 

 

 

 

 

 

Denna lilla nalle hittade vi på samma ö. Man  hoppas att det inte är samma barn som blivit av med både nappar och nalle. Vi får anlita Vrakats detektivbyrå och se om den kan hitta ägaren. Det finns kanske något spår att gå på.

Det är många som hävdar att våra stränder fylls av skräp ifrån privatpersoner dvs petflaskor mm. Titta på bilderna och fundera var ”strandfynden” kommer ifrån. Har ni någonsin hört någon säga ” Kom nu barn, vi skall gå och bada och glöm inte att vi tar med kakelväggen”.  Nej, de kommer naturligtvis ifrån ett fartyg och kanske någon som skall montera kakelväggen i fartygets kök, borrar ett hål fel och blir så arg att vederbörande slänger den i havet. Oförlåtligt! Behåll allt ombord även om just denna kakelvägg kommer att återanvändas! Det mesta av plastavfallet kommer ifrån alla dessa fartyg av olika slag som trafikerar våra hav. Vrakat kommer att undersöka vad som görs åt denna idioti att bara slänga skräpet överbord!!