Krabba igen

Hej följare! Som ni vet ändrade vi focus från hummer till krabba men i ärlighetens namn så är det ju hummer vi vill ha. Det känns lite som vi bedriver ett militärt anfall mot hummerland. Vi startade anfallet mot kända fästen på den norra flanken. Fienden skickade fram massor av kanonmat (krabbor) och försvarade sina befästningar och efter ett stormigt anfall (höga vågor) var vi tvungna att retirera till lugnare vatten och samla nya krafter. Vid ett strategimöte beslutades att göra en kringgående rörelse och sätta in ett anfall söder ifrån. Det beslutades också att sättas in ett gammalt beprövat vapen för att fånga fiende, en beprövad kupa av trä.

Förr fiskade man med tinor eller kupor i trä med många olika design. Farfar byggde fyrkantiga.

Mitt barnbarn Anton DAVID med en modern variant av träkupa och välet är farfars gamla.

David, hummerfiskare, min farfar och förebild. Kolla cigarren Havanna ?

Detta är ett väle och användes, före plastkulorna kom, för att visa vem som var ägare till kupan (tinan). Varje fiskare hade sin färgkombination på välet och farfar la ner mycket kraft på att skriva sitt namn snyggt. Detta väle har inte använts på 60 år. Fördelen var att man alltid visste vems kuporna var genom att se vilka färger det var, blåvitt, gulvitt osv. Den här tinan har min bror tillverkat och är en modernare variant av farfars kupa.

Krabbfisket har fortsatt och i måndags var vi ute i krabb (korta, toppiga vågor) sjö och drog våra tre tinor och nu var krabborna färre till antalet nämligen 11 stycken. Min syster fick de flesta. Vi flyttade tinorna till lugnare vatten innanför de yttersta öarna. Torsdag kunde vi gå ut igen, vinden hade mojnat. Vi trodde att allt skulle gå galant med så här kan en krabbfiskares vardag se ut.

Första tinan hade kommit fel och hamnat på lerbotten. Min nytvättade överlevnadsdress blev kladdig och svart. Hela durken (golvet på båten) blev kladdigt och svart. Det var bara att försöka spola rent.                                                         Andra tinan började jag att dra upp och jag trodde att jag fått något gammalt vrak  runt linan men det var en annan hummertina. Det var tungt att dra och ryggen gjorde inte direkt ”vågen”.                                                                                                           Tredje tinan hade hamnat mitt i ett gatt mellan två öar där det var mycket ström och svårt att komma intill kulan så att den kunde fångas med båtshaken. Det gick till slut. Totalt 6  krabbor denna gången. Vi har nu fått 73 krabbor, det räcker. Hoppas att ni som fått krabbor är nöjda! Om det blir krabba över kan man göra en god krabbröra. Gör en aioli och tillsätt, hackad rödlök, både krabbkött och krabbsmör och rör om. Ju mer krabbsmör desto mer krabbsmak. Vill du ha den starkare ta i ingefära eller tabasco eller något annat starkt (inte sprit). Bryn en brödskiva, lägg på krabbröran och voila du har en kvällsrätt.

Nu startar hummerfisket. Tinorna  är flyttade till nya fångsställen.

Min syster Eva äter en fullmatad krabba

Hankrabban var så stor och arg att min bror överlät den till mig.

Min bror är också krabbfiskare!