Stark rekommendation

Hej kära följare!

Vi lever i en coronavärld där det kommer råd och rekommendationer till oss medborgare (framförallt till yngre äldre, äldre, och äldre,äldre) varje dag. En mycket konstig känsla att jag var en helt vanlig person och så fyllde jag 70 år och samma vanliga jag tillhörde plötsligt en riskgrupp. Märklig känsla. Här kommer en STARK rekommendation som flera av er som i närheten av havet kan följa. Ta er till havet och ställ er på stranden, dra in ett djupt andetag av den saltdoftande luften, den är garanterat coronafri och ni kommer att känna er fria och ni kan röra er fritt. Att ströva och vraka utefter kusten har för min del, alltid varit en lisa för själen. Där på stranden flyger tankarna fritt och oron lättar. När jag var litet barn råkade min pappa ut för en allvarlig trafikolycka och då tog jag min cykel och cyklande till närmsta strand för att ensam hantera min oro för att pappa skulle dö. Han överlevde men blev funktionshindrad för resten av livet. Detsamma gjorde jag när min klasskamrat gick bort i leukemi. Jag tror att jag inte är ensam om att söka mig till havet både i fint väder och när det blåser ordentligt. När man är på stranden kan man plocka upp plastskräp och känna sig  nyttig över att man gör en insats för havsmiljön. Din ”adopterade” kuststräcka blir ren för ett tag och du blir stolt.

Detta har hänt i projektet Vrakat.se

Nu har vi fått tjugo skräpplockare från Annelie på Länsstyrelsen i Halland och vi tackar stort för de förlängda armarna.

Våra förlängda armar med ordentligt nyp i ”fingrarna”.

 

Flera av våra vrakare har varit ute och plockat plastskräp. Härligt att verksamheten i gång och så får vi en uppfattning om hur mycket som drivit in efter stormarna. Här nedan är vrakarna som städar Strandvägen och lite till. Strandvägen, döpt av Anders och Lena, är lika folktom som dess namne i Stockholm.

Återbruk

Vi försöker att återbruka så mycket det går av våra strandfynd. I år är det fendrarnas år. Det är en imponerande stor fender som Lasse hittade först och sedan har Per och Hans förflyttat den till depån på Skallanäs. De mindre fendrarna har många nytta av och de kommer att hitta sin båt. Den stora däremot vill vi hitta en båt till. Är det någon som vet vilken typ av båt som kan använda denna inflätade fender? Kanske ni i Sjöräddningssällskapet eller Sjöpolisen vet. (Hoppas att ni läser bloggen).

Våra städområden och filialer

Här kommer rapporter från en del av våra städområden och ni får gärna rapportera in vad som händer på ert städområde.  Och vrakar ni någon fender så skicka en bild!

Draget

Nu finns det en grupp på Draget med Håkan Karlsson i täten som tänker strandstäda på Hållsundsudde. Det är en ganska tuff sträcka där det kan flyta in  mycket skräp men gruppen om sju personer är säkert också tuffa, så det kommer att bli bra. Vrakat.se är mycket glada att ni är med på ”båten”.

Mönster

SS Kaparen ger ut sin egen tidning, Kaparbladet, som kommer i brevlådan till alla Onsalabor och några i Vallda (tror jag). Alla är kanske inte intresserade av segling men de flesta läser säkert tidningen ändå. Efter artikeln om Vrakat.se i tidigare Kaparbladet fick jag kommentarer från många olika håll. I detta numret av Kaparbladet skriver Thomas Hansson-Mild en mycket bra artikel om städningen på Mönster och om Vrakat.se. Det är en ära att få vara med i Kaparbladet. Städningen sker den 2:a maj. Om du är intresserad gå in på SS Kaparens hemsida. Vägen ut till Mönster är lagad och det är mäktigt  att se havet från lotsstugan.

Röde Holme

Det är väldigt roligt att Badföreningen med ordförande Linda Frithiof i spetsen har gått med i Vrakat.se och kommer att städa stranden i Röde Holme vår och höst. Nu har man tagit upp en gammal tradition att städa stranden och göra en påskbrasa av strandved. På den tiden blev det nog en stor brasa men nu blir det förmodligen mycket plast och lite ved. Det räcker säkert ändå till en liten brasa och en liten påskkäring som flyger till Blåkulla. Påskafton 11 april mellan 10-12 städas stranden.

Röde Holme berett för städning.

Vallda-Sandö

Marika och Ove är igång och har byggt den första depån vid toaletterna ut mot badstränderna. Vi kommer lägga in den på kartan under städområden i bloggen. Marika har varit i kontakt med Lerkils IF om att ett ungdomslag skulle adoptera en kuststräcka. Vi hoppas att detta skall gå i lås. Lördagen 4 april kommer Marika och Ove med intresserade att städa och de träffas kl 10.00 på parkeringen. Är du intresserad av frisk luft, vackra vyer och trevliga människor, med avstånd på två meter, så häng på och åk till parkeringen.

Budskär

Maria Losman, vår föreståndarinna för filialen, rapporterar ett lugnt läge och ett par inspektionsrundor har genomförts. Den närmaste stranden hålls ren från plast. När båtarna kommit i blir det stor aktivitet på Bosholmarna och Säskär. Vi är förväntansfulla inför nästa rapport och ni har kanske växt med 100%.

Orust

Vi har två städområden på Orust östsida. Östsidan har inte den exponeringen för plastskräp som de västra delarna har. Från Slussen rapportar Pelle att det inte kommit in mycket på stranden. Pensionatet har inte öppnat än så något instrument har inte flutit in. Ni som var med på höstmötet 2019 vet historien om gitarren. Jag har inte hört något från Göte som städar norr om Stenungsund men vet att han hittade en Foppa-toffel förra året. Det kanske blir en sko i år och vi uppskattar insatsen på kuststräckan.

Det känns konstigt att jag nu får skriva om flera städområden och filialer. Kanske är det mer på gång, vi får se. I veckan fick bloggen sin 150:e följare och Vrakat.se kommer att ha uppemot 150 aktiva strandstädare under säsongen. Nu arbetar vi vidare mot en plastfri kust.