Bli vrakare

Hej följare!

I förra inlägget skrev jag att vi skulle bli kusträddare och det skall vi bli, fast Håll Sverige Rent har redan lagt beslag på det namnet. Vi tar upp onsalaborna’s gamla tradition att vraka, med andra ord ta hand om det som flyter in från havet. Detta gjorde man redan på 1600-talet men då hjälpte man till genom att tända eldar så att fartygen navigerade fel och blev vrak. Vraken blev till en god födkrok och det sägs att man även slog ihjäl besättningen om den överlevt själva förlisningen. Det var därför Sveriges första fyr, Nidingen, kom till , den ni ser i fjärran på bilden högst upp, för att fartygen skulle navigera bättre och inte hamna i onsalabornas klor. Trots det finns det 700 vrak runt Nidingen, så att ett och annat har flutit in genom Cåren, till vrakarnas glädje. För att fortsätta traditionen blir vi VRAKARE. Ett helt nytt ord som inte finns i ordlistan än. Vi skall bara tända eldar för att värma oss och inte slå ihjäl besättningar men med ordets makt få dem att sluta med att slänga i plastavfall i havet såsom trossar, linor, lintrassel, lådor av många olika slag, dunkar, kläder och mycket annat.

Jag hoppas att ni alla på något sätt vill delta i projektet. Det finns en uppgift för alla.

Maila till gosta@vrakat.se och tala om vilket av nedanstående alternativ som passar er bäst eller kanske något annat alternativ jag inte tänkt på.

Vår kuststräcka har många olika utformningar alltifrån sandstränder till mindre berg. Man kan ju välja om man vill vandra, balansera på stenar eller klättra i berg eller alltihop. Ni kanske har en kuststräcka som ni redan går och då kan ni skriva det i mailet eller vad ni föredrar för underlag. Vi har två stora öar som behöver lite extra krafttag, Malö och Öckerö. Om ni vill delta i denna utmaning skriv det också i mailet. Det är också bra om du skriver hur lång sträcka du föredrar, allt ifrån 50 meter till kilometer.

Om du inte bor i Onsala men har en kuststräcka i närheten kan du väl adoptera en liten bit och berätta om det i ett mail.

Du som inte kan delta kan bli fadder för en bit kuststräcka och får på olika sätt hålla koll på att den städas ordentligt.

Vi vill bli flera och kanske utvidga projektet med fler kuststräckor, varför inte hela Onsala? Om ni har vänner som bor på andra delar av Onsala och som är intresserade av havet och en plastfri kust kan ni väl tipsa om Vrakat.se och att de anmäler sig som följare eller mailar så kan vi gå vidare inåt fjorden och mot Vallda.

Vi återkommer om hur planeringen läggs upp när vi vet hur många vi blir och de olika preferenserna.  Alla vrakare kommer att få en kasse, typ IKEA-kasse med Vrakats logga och handskar. Vi hoppas hitta en sponsor till detta.

Av det plastskräp vi samlat in har minst 70 % kommit ifrån olika typer av fartyg och vi vill inte bara städa bort detta ifrån vår vackra kust utan också aktivt påverka politiker och organisationer för att få besättningarna  att sluta slänga skräp i havet. Några kommer hävda att det är dåligt väder som fått avfallet att sköljas överbord. Så många stormar finns det inte. Vi har endast haft en i höst, stormen Knud som blev ganska beskedlig, men ändå fylldes vår vrakbåt av plastavfall som hamnat i vattnet långt före stormen och nu med vågor och strömmar hamnade på sandstranden utan namn. För att kunna påverka behöver vi vara många så dela gärna vrakat.se. Bloggen kommer att handla mycket om detta och inte bara om strandstädning.

Ni som är intresserade att lära er mer om havet och följa ett spännande fiske; läs denna bok.